Deli Kızın Bohçası 2 Yaşında !!!

Neredeyse bloğumun yıldönümünü unutuyordum :) Efendim tam iki yıl önce bugün bu bloğun açılışını buradaki kısacık yazıyla yapmışım. Yani bugün benim doğumgünüm sayılır yehhuuu !!! Amaa bilmeyenler için söyleyeyim deryanınsporgunlugu bloğumu Haziran 2015' te yayınlamaya başlamıştım. Yani birkaç ay daha dişimi sıksam 3 yıllık blogger olacağım :) Herhalde çocuklarım ve eşimden sonra hayatta başıma gelen en güzel şey bloglarımdır. İyi ki başlamışım diyorum ve umarım sonsuza kadar devam ederim (ölmeye hiç niyetim yok anlaşıldığı üzere :) )

Genç arkadaşlar beni çok eski bir blogger sanıyor ve zaman zaman mesajlar alıyorum. Nasıl kalıcı bir blog olacaklarını, nasıl daha çok okunacaklarını v.s. soruyorlar. Yeri gelmişken yazayım. Ben daha çok yeniyim 2.5 yıllık geçmişimle ahkam kesmem doğru olmaz. Yıllanmış blog da olsam zaten kimseye ahkam kesmeye hakkım yok. Ama bu kadar zamanda bile çok şey öğrendiğimi söylemeliyim. Her gün yeni bir şey öğreniyor insan. Genel anlamda iyi bir blogger nasıl olunur bilemem, sadece neler öğrendim kısaca bahsedeyim böylece gelen soruları da yanıtlamış olurum :

Severek yazın

Yazı yazmak, sevmeden olacak iş değil. Eğer seviyorsanız ve uzun vadeli anlatacaklarınız, yazacaklarınız varsa blog açmak dünyanın en güzel uğraşlarından biri. Yani blog açayım da gerisi gelir düşüncesi bana pek ideal gelmiyor doğrusu. 

Bloğunuzu güncel tutun

Aslında en önemli noktalardan biri de bu. Düzenli aralıklarla yazı girmek, bloğun devamlılığı için çok önemli. Tabii ki herkesin hergün yazacak vakti yoktur ama birkaç ayda bir yazmak da doğru değil bence. Size gelen yorumları okuyun ve mutlaka yanıt verin. Ben bazen zamansızlıktan geç cevaplasam da mutlaka yanıt veriyorum her yazana. Yorum yanıtınızı takip edip bekleyen insanlar olabileceğini unutmayın. Başka yerlere de yorum yazarken saygılı olun ve konuyla ilgili yorum yazın. Bu bir anlamda blogger arkadaşımızın yazısına verdiği emeğe de saygıdır. 

Kendiniz olun

Başkalarını kopyalayarak, taklit ederek bir yere kadar işinizi yürütürsünüz. Kendiniz olun. Bloğunuz, bir anlamda konuk ağırladığınız eviniz gibi. Sizi yansıtsın, dökün yüreğinizi. Kimse okumaz diye de düşünmeyin, herkesin ortak zevk ve düşünceleri paylaştığı birileri mutlaka vardır. Ayrıca samimiyet ve içtenlik mutlaka okura yansıyor bundan emin olabilirsiniz. Bildiğiniz veya çok iyi araştırdığınız konularda yazın. Aksi halde yazınız eğreti durur, samimi olmaz."

İlkeli olun

İlkelerinizden şaşmayın. İnsan olarak zaman zaman ödünler verebiliyoruz. Ama bunun bir sınırı olsun. Size çok ters gelen teklifler veya durumlarla karşılaşınca tepki verin. Var olabilmek adına kendinizi sömürtmeyin. Kişileri ilahlaştırmayın herkes kendine göre değerlidir. İnsan ilkeleriyle yaşar.

Blog okuyun

Evet, doğru okudunuz. Bol bol başka blogları okuyun. Hem blogger arkadaşlarınıza destek vermiş, hem de yeni dünyalar keşfetmil olursunuz. Her blog yeni bir dünyaya açılan kapıdır bana göre.  Geçenlerde okuduğum bir yazıda Türkiye' de en az 750.000 blog olduğu yazıyordu. Tabii ki her konu ilgimizi çekmeyebilir ama bu her konuda yazan blogger arkadaşlarımızı küçümsememizi veya dışlamamızı gerektirmez. Kimi yemek yazar, kimi moda yazar, kimi kitap yazar, kimi keyiften yazar, kimi para kazanmak için yazar veya her ikisi v.s. okumamak gibi bir seçeneğiniz her zaman var, ancak ben şu konuyu sevmem, bu blogları sevmem düşüncesi çok itici ve saygısızca geliyor bana. Ben kendimden örnek verecek olursam blogları iki gruba ayırıyorum. Okumaktan keyif aldığım, ilgi alanıma girmeyen ama yine de destekleştiğim bloglar olarak. Karşılıklı desteği sadece yorum olarak da görmüyorum. Bir link paylaşmak, bir duyuruyu paylaşmak gibi hepimizin birbirimize destek verme imkanımız hep var.

Gruplarda paylaşım yapın

Bir sürü blogger grubu var google plus veya facebook gibi yerlerde. Bu gruplara üye olun, yazı paylaşın, başkalarının yazılarına destek olun. Sadece yazı yazıp birileri gelip okur diye beklemeyin. Ben blog açtım takipçi bekliyorum diye de düşünmeyin. Önce ilk adımı atıp siz başkalarını takip edin mutlaka karşılığını göreceksiniz. Ve asla keşif etkinliğine katıldım deyip link bırakıp diğer katılanları geri takip etmeyen uyanıklar gibi de olmayın. Bu şekilde dost edinmeniz pek kolay olmaz.

Bugüne kadar edindiğim tecrübeleri size madde madde yazmaya çalıştım. Eksiğim varsa düzeltin. Yardımlaşmaktan korkmayın. Kimse tek başına var olamaz. Bu alemde kimse de kimseden üstün değildir. Hayatta her alanda başarının anahtarı çalışkanlık, samimiyet, kendine güven, mütevazi bir kişilik ( kendimize güvenirken başkalarına tepeden bakmamak anlamında) gibi erdemlerdir. Bu kurallara uyup, disiplinli bir şekilde bloğunuza sahip çıkarsanız kalıcı olmamanız için hiç bir neden kalmaz."

71 Yorumlar

Yorumlara link eklemeyiniz tıklanabilir link olan yorumlar yayınlanmaz. Please don' t add your links at the comments they will not published.

  1. Delikizinbohcasi blogunun biricik sahibesi Sevgili Derya ablam.Blogunun 2.yasi kutlu olsunnnn...Sen hep yaz devamli buralarda ol olur mu???Seni Seviyoruzzzz💙

    YanıtlaSil
  2. O zaman bloğunuzun yeni yaşını kutluyorum, nice senelere:)

    YanıtlaSil
  3. İkinci yaşınız kutlu ve mutlu olsun. Daha nice yazacak seneleriniz olsun.:)

    YanıtlaSil
  4. Heyoo! Nice uzun ve bloglu seneleriniz olsunn, severek takip ediyorum hiç bitmesin bu serüven umarım.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severek takip ediyorum tesekkürler 😊

      Sil
  5. Blog yaşınızı kutluyorum. Başarılarınızın devamını dilerim. Nice seneleriniz olsun.

    YanıtlaSil
  6. Bir koltuğa bir kaç karpuz sığdırmak denir ya işte sizinki de öyle. Birden fazla blogu ahenkli götürmek hem emek hem zaman ister. Ama yazmaya başladıktan sonra belki daha düzenli olmuştur her şey. Başarılı huzurlu nice yıllar olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda hepsine farkli konularda yazilar girdigim için zor olmuyor. Zamanimin çogu evde geçiyor o yönden sansliyim 😊

      Sil
  7. Nice yıllara Derya'cığım, çok uzun bir blog hayatı diliyorum çünkü madem seviyorsun blog yazmayı:)))90 yaşında bile yazarsın inşallah.:)
    Tavsiyeler harika, hepsine de katılıyorum. Emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkürler. Seviyorum evet. Yazi yazmayi gercekten seviyorum 😍

      Sil
  8. 2'nin sağına başka rakamların da geleceği nice yıllara...

    YanıtlaSil
  9. Deryacım blogunun doğum günü kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  10. 4 ay sonra benim de 2.yılım dolacak.Yazdığın tüm tavsiyelerin altına imzamı atıyorum.Özellikle yeni blog açanlar için de iyi tavsiyeler var.Nice nice yıllara :)

    YanıtlaSil
  11. Blogunla, takipçilerinle ve tüm sevdiklerinle nice mutlu yıllar Derya. Çok teşekkürler değerli bilgiler için :))

    YanıtlaSil
  12. Evet, uzun yıllar kısmına 100 yaşı da dahil ediyorum, hodri meydan :)))
    Nice güzel yayınlara hep birlikte... kutluyorum, sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komik bir blogcu nine olurum sanirim. Tesekkürler 😊

      Sil
  13. Daha nice yılları olsun bloglarınızın. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  14. Bol paylaşımlı güzel günler diliyorum bloğunun yeni yaşı kutlu olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. nice uzun yıllara deryacım. 50.senenide hep beraber kutlayalım

    YanıtlaSil
  16. Bloğunun doğum günü kutlu olsun! Hani nerede pastamız? ;)
    Blog açanlar için ne kadar faydalı bir yazı olmuş bu. ^_^ Emeğine sağlık! :)

    YanıtlaSil
  17. Bence özellikle yazmaya yeni başlayacaklara ve tabii biz diğer bloggerlara harika tavsiyeler vermişsin.

    Daha nice güzel yıllara diyeyim ben de o zaman. Mutlu blog yılları :)

    YanıtlaSil
  18. Nice uzun mutlu yıllara blogunda :) tavsiyeler içinde teşekkürler sevgiler :)

    YanıtlaSil
  19. Nice yıllar diliyorum. :)
    Bloglar hakkında yazdıklarınıza da katılıyorum. Çok yerinde ve güzel bir tecrübe paylaşımı olmuş. :)

    YanıtlaSil
  20. nice bloglu boool yazılı senelere:)

    YanıtlaSil
  21. nice güzel yılları olsun bloğunun o zaman,,,

    YanıtlaSil
  22. Nice yıllara deli kız :)) Seni seviyorum...

    YanıtlaSil
  23. Nice yıllar diliyorum Derya abla :)

    YanıtlaSil
  24. Canım bloğunun yeni yaşı kutlu olsun . Öyle güzel bir yazı olmuş ki, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  25. Nice yıllar yazman dileğiyle. Tavsiyelerine kesinlikle katılıyorum senin başarının sırrı bu tavsiyelerde galiba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkürler canim. Umarim herkese faydali olur tavsiyelerim.

      Sil
  26. Uzun yıllar yazmaya devam etmenizi temenni ederim. Bu arada önerileriniz çok eğerli öneriler. Nice senelere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum Serdar Bey tesekkürler 😊

      Sil
  27. blog hayatınızda nice mutlu yıllar dilerim. Umarım her şey istediğiniz gibi gerçekleşir.

    YanıtlaSil
  28. Sınırsız keşif etkinliğinden geldim ben de merhabalar :) Tavsiyeleriniz çok güzel, çok da yerinde. Daha nice yıllar ile birlikte bloğunuzu keyiflice devam ettirmeniz dileğiyle :) Takipteyim :)

    YanıtlaSil
  29. İlk öncə iki yaşınız mübarək olsun. İnanın mən də çox şaşırdım. Sizin ən az 5-6 illik bir bloqqer olduğunuzu düşünürdüm. Maşallah sizə. Yazınızdan sağlam kişiliğinizi və gözəl qəlbinizi görə bildim. Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diger blogumla 2.5 oldu. Ama uzun zamandir yaziyorum sadece blogum yoktu. Tesekkür ederim 😊

      Sil
  30. Çok tesekkürlerrr 😍😍😍

    YanıtlaSil
  31. Ben hep beklerdim gelsin birileri okusun diye yazıları ilk haber bloğuyla başladım, daha sonra ilçenin futbol takımı ile ilgili futbol ve voleybol maçlarında skorlar verdim facebookta bir sayfa kurdum baktım takipçi sayısı artmaya başladı. Son olarakta kendi bloğumu kurmaya karar verdim ne yazabilirim diye Derya hanım sizide tebrik ederim blog yazarlığına yeni başlayanlar için harika bir yazı olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilk zamanlar zor oluyor tabii ama bizler genis bir aile gibi olduk zamanla. Bir baslayan birakamiyor 😊

      Sil
Daha yeni Daha eski