Sana Gül Bahçesi Vaadetmedim

Yıllar önce çok severek okuduğum bu kitabı, geçenlerde bir arkadaşımla yazışırken hatırladım ve mutlaka bloğa da yazmalıyım dedim.
Sana Gül Bahçesi Vaadetmedim, bir psikiyatrist ile şizofren hastasının öyküsü.


Yayınevinin Orjinal Özetinden

Gerçeklikten kaçış, ailesi tarafından izole edilmesi 16 yaşındaki Deborah için bir Psikiatri Kliniğinde sonuçlanacaktır. Teşhis : Şizofrenidir. Yazar Joanne Greenberg,  Hannah Green sahte ismiyle yazdığı bu kitapta psikolojik hastalığı olan genç kızın  iyileşmek için verdiği amansız mücadeleyi anlatıyor. Karabasanlarla dolu psişik bir hastanın his dünyasına ışık tutarken, hastalar arası dayanışma da önemli bir yer tutuyor romanda. Gerçek hayattan hastalığın güvenliğine kaçışın nedenlerini bize anlatmaya çalışıyor. İyileşme süreci ve sonucunda Deborah, real hayatın tüm zorluklarına göğüs germeye hazır olduğunda sağlığına da kavuşmuş olacaktır.
Hannah Green, Deborah Blau' nun hikayesinde kısmen de olsa kendi deneyimlerini aktarmıştır. Zira yazarın da bir Psikiatri kliniği macerası olmuştur. Bu ışık tuttuğu yabancı dünyadan sağlıklı insanların korkma nedeni, hastalıkla sağlık arasında pamuk ipliği gibi ince bir çizgi olması ve bu çizginin bir tarafından diğer tarafına geç,şin kolayca olabilmesidir. Deborah' ın şansı, hastanede tanıştığı doktorun, onu başlangıç noktasına güvenle geri döndürmek için verdiği mücadele ailedeki gerginlikler üstün zekalı çocuğa karşı yüksek beklentiler, zengin Yahudi bir ailenin çocuğu olarak okulda dışlanması, geçirdiği amelyat; tüm bunlar Deborah' ı hastalığını dayanılmaz gerçeklerden bir kaçış yolu olarak görmeye iter. Kendisi için yeni bir dünya yaratır. Bu dünyadan geri dönmesi ancak doktorunun sevgi dolu rehberliğinde olabilecektir.


Benim yorumum

Kitap sizi oldukça zorlayacak, sorgulamaya itecek, üzecek ve hırpalayacak. Zaman zaman kafam çok doluysa rahat okunan romanları seçsem de kitapta beni zorlayan, merakta bırakan ve heyecanlandıran konuları tercih ediyorum. Belki de bu yüzden polisiye, gerilim ve psikolojik roman türü kitapları çok seviyorum. Herkesin tarzı olmayabilir bunu da anlayabiliyorum. Kısacası Sana Gül Bahçesi Vaadetmedim bu haftasonu boşum vakit geçirecek bir kitap okuyayım düşüncesiyle seçilecek bir kitap değil. Ancak bu tarzı sevenlere önerebilirim. Ben iki kez okumuştum, Almanca' sını bulursam yine okurum.

İlginizi Çekebilir : Leyla - Feridun Zaimoglu



23 Yorumlar

Yorumlara link eklemeyiniz tıklanabilir link olan yorumlar yayınlanmaz. Please don' t add your links at the comments they will not published.

  1. Çok eskiden okumuştum Derya... Canımın acıdığını hatırlıyorum sadece, çok detayım yok hafızamda... Tekrar okumalı aslında.
    Öpüyorum seni ♥

    YanıtlaSil
  2. Okumalıyım dediğim kitaplardan biriydi bu :))

    YanıtlaSil
  3. üniversiteyken okumuştum bende görünce hatırladım ama nedense zor okuduğum bir romandı....

    YanıtlaSil
  4. unutamadığım kitaplardan.. ama kesinlikle özel bi vakit ve ilgi ayırarak okunacak kitaplardan, başka türlü sıkabilir. ben bayıla bayıla okumuş ve gerçekten çok sevmiştim. hala her gördüğümde kalbimde bir yerlere dokunuyor

    YanıtlaSil
  5. Bu tarz kitapları kafam dingin,vaktim uygun olduğu zamanlar okumayı seviyorum.Eğer hassas olduğum dönemlerde isem psikolojik olarak beni çok etkiliyor.Hele de gerçek yaşam öykülerinden alıntı varsa.

    YanıtlaSil
  6. Lisede psikiyatri hocamızın önerisi ile okumuştum kitabı ilk kez. Sonraları bir kaç kez daha okudum. Zorlayıcı ve etkileyici bir kitap.

    YanıtlaSil
  7. Beni çok etkileyen, çok zorlayan kitaplardan biriydi.
    Herkesin kitaplığında mutlaka bulunması gereken kitaplardan biri diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Okumadığım bir kitap bu Derya'cığım ama psikolojiyle ilgili kitapları da, filmleri de severim. Hatta o yüzden Hitchcock'un filmlerini de çok seviyorum iki tanesinde psikanaliz, doktorlar vs. işleniyordu konu içinde. Emeğine sağlık, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  9. Üniversitedeyken 3 kere bitirmeye niyetlenip bir türlü sonuna kadar okuyamadığım kitap. Yarım bıraktığım bir iki kitap vardır. Pek sevmem yarım bırakmayı ama bitiremedim işte bu kitabı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilginç sizlerin alanina giriyor oysa ki 😊

      Sil
  10. kitaplığımda duruyor aldığımdan beri, çok isteyerek severek almıştım ama bir türlü fırsat yaratmadım niyeyse.. çok iyi oldu hatırlattığınız =) kaleminize sağlık ^^

    YanıtlaSil
  11. Bu tarz kitaplar çok bana göre değil ama yinede her türden okumaya çalışıyorum. Sıradaki kitabım bu olsun :) teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkese göre degil gerçekten bunaltabilir.

      Sil
  12. Bu tarz kitaplar çok bana göre değil ama yinede her türden okumaya çalışıyorum. Sıradaki kitabım bu olsun :) teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski