Birlikte Yaşamayı Öğrenmek

Bugün oğlumun okulunda yılsonu gösterisi vardı. Öncelikle şunu belirteyim Avusturya' da okul törenleri son derece mütevazi, mümkünse açık havada kutlanır. Türkiye' de okulların özel salonlarda beş yıldızlı otel düğünü gibi yaptıkları kutlamaları gördükçe hayrete düşüyorum.
Bu yılın teması okulda bulunan çeşitli dinlerden çocuk için birlikte yaşamı öğrenmekti. Okulda her ülkeden, her dinden öğrenci var. Çocuklar dostluk hakkında yazılar yazmışlar, şarkılar söylediler ve Katolik, Evangelist ve İslam dersi öğretmenleri de görev aldılar. İncil ve Kuran'dan insanların bir arada yaşamaları ile ilgili bölümler okundu ve İslam Din öğretmeni Ezan okudu. Biz çocukları din dersine göndermiyoruz. Bu bizim seçimimiz. Onlara Allah sevgisini, iyi insanlar olmayı, herkesi olduğu gibi kabul etmeyi, yalan söylememeyi, hırsızlık yapmamayı, kısaca insan olmayı öğretebildiğimizi düşünüyoruz. Kimse de aaa neden diye sormuyor, zorlama yok yani.






Bütün okulun bir arada söylediği okulun kendi marşını da sizler için çevirmek istiyorum çünkü sözleri çok anlamlı.
Ayağa kalkalım
Birbirimize bir adım atalım
Birbirimizden öğrenelim
Birlikte iyi geçinelim
Ayağa kalkın
Birbirinize bir adım atın
Anlamayınca
Uzaklaşmayın
Herkesin bu farklılıkta
Birbirine katacakları var
Kavga etmek, dövüşmek olmasın
Çocuklar dost olsun
Yeni şarkılar söylesek harika olur
Birlikte konuşsak
Birlikte güzel yaşasak
Bir arada olursak
Birbirimizi anlarız



Diyeceksiniz ki Avusturya' da ırkçı insanlar yok mu? Var tabii ki. Ama böyleleri de var. Avusturyalı, yabancı, sağlıklı, engelli her çocuğu kucaklayan ve dostluk aşılamaya çalışan eğitimciler de var. Biliyorum Türkiye' de de Avrupa' da da sığınmacılar için tepkili çok insan var. Ancak savaştan aileleri ile kaçan çocukların da bu işte hiç suçu yok. Çocuklarımın da okula gelecek çocuklara kötü davranmasını istemem. Bu açıdan okulun hem kendi bünyesinde olan çocuklara hem geleceklere gösterdiği bu dostluk çabasını takdirle karşıladım.


56 Yorumlar

Yorumlara link eklemeyiniz tıklanabilir link olan yorumlar yayınlanmaz. Please don' t add your links at the comments they will not published.

  1. ne güzelmiş takdir edilesi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet okuldan cok memnunum bu anlamda yuva da ayniydi çok ugras veriyorlardi birliktelik duygusunu asilamak için.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Evet ülkemiz için su an inanilmaz geliyordur. Avrupada da sagcilik tirmanista umarim tüm dünya için hayirli günler geri gelir.

      Sil
  3. Marşın anlamına hayran kaldım.. ve bende o şaaşalı çocukluktan çıkarılmış yetişkinler için tasarlanmış yüklüce harcamalı veda günlerinden hiç haz etmiyorum.. ne güzel bir uygulama yaptıkları hem açık havada hem de birlik mesajı vererek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet marsi ben de begeniyorum. Sade kutlamalar çocuklari daha çok eglendiriyor.

      Sil
  4. aa abiye giyinmiş, saçı başı yapılı çocuklar yok bize ters bu durum :) bildiğin kına gecesi havasında yıl sonu kutlamalarına alışığız biz. Maalesef bizler burda çarpık bir eğitim düzeninde çocuk büyütüyoruz ne diyeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yok ancak lise balosu filan olursa. Burada da eksiklikler var sistemde ama devlet okullari ve 2-3yabanci dil ögreniyor çocuklar. Almanca zaten resmi dil ogullarim ingilizceyi de ana dil seviyesinde ögrendiler. Bpyük oglum italyancayi da cok iyi ögrendi.

      Sil
  5. Çok çok beğendim olması gereken de bu tüketim ve savurganlık artı bir de birbiriyle yarışan aileler artık baygınlık getirdi.
    Kız kardeşim de İngiltere de yaşıyor ondan da duyuyorum bu güzellikleri. Düşüncene saygı duyuyorum Kız kardeşim nüfus cüzdanlarında din kısmını boş bıraktı ben dediğim için değil kendileri istedikleri için seçsinler diye bizim önceliğimiz insan olmaları diye düşünüyor onlar da.
    Ülkemizde bize sorulan bir şey değil bile:))
    sağlık ve başarı dolu ömürleri olsun canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuklari insan olarak yetistirmeli önce. Herkesin kararina saygiliyim tabii.

      Sil
  6. canım bende yurtdışında yaşadım ve okudum orada burada yapılan gibi ayrım yok ... daha anlayışlı ve saygılılar... bizde herkes Müslüman olmasına rağmen ayrım var ki başka bir dinden olup bizim okullarımızda var olmayı düşünemiyorum bile. benim hep dediğim bir şey vardır din bizde insanlık onlarda diye... ( ki bunun en somut örneğini hava alanı patlamasında sonraki taksicilerin tavrında , ve bürüksel deki patlamada sonraki orada ki taksicilerin tavrında rahatlıkla görebilirsin ) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet din anlaminda zaten kimse karismiyor. Almanya ve avusturyada da büyük sehirlerde kötüye bile kullaniliyor bu durum.

      Sil
  7. "Gençler...Gittiğiniz okullar size yetmeyecek.Öyle kurgulandılar.Deliler gibi kitap okuyun.Okuyun, güçlenin." demiş sevgili İlber Ortaylı.Ülkemizdeki eğitim sisteminin de özeti olmuş bence.Bahsettiklerinize gıptayla bakmamak zor dolayısıyla.Oğlunuza başarılar, sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkür ederim. Umarim bütün dünyaya güzel günler gelir bundan sonra.

      Sil
  8. Gerçekten çok iyiymiş, bizde tam tersi yöne, yüzyıllar öncesine doğru tam gaz gidiyoruz:( Ancak bu son olaylarla Avrupa'da Müslümanlara karşı tepki doğabilir. Bugün Sözcü'de okudum İsviçre'de erkek öğrencilerle birlikte yüzmeyen ve okulda kadın/erkek elini sıkmayan öğretmenlere ceza vermişler, vatandaşlık hakkını da iptal etmişler (ya da vermemişler öyle bir şey) şimdi düşündüm haksızlar mı? Yarın bir gün o çocuk canlı bomba olup karşısına gelecek belki adamlar korkuyor haklı olarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tepki digdu tabii tüm terör olaylarindan sonra.

      Sil
  9. Derya ne güzel yapmışsın bize şu marşı çevirmekle ...
    Ne anlamlı ....
    Teşekkürler arkadaşım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkür ederim canim. Tüm insanlik örnek alsa degil mi?

      Sil
  10. Okurken kıskanmadım dersem yalan olur... Sanırım böyle güzel duygularla örülü bir şeyler yapmayalı, yaşamayalı yıllar oldu burada. Bağlar koptu, sınırlar aşıldı, çok kritik noktalara gelindi... Kötü insanlar hüküm sürüyor biz de çaresizce seyrediyoruz. Çocuklarını eğitim biçimini daima takdir ediyorum. En doğrusu, en güzeli budur. İyi bir insan olmak için yalnızca akla ve vicdana ihtiyaç var. Gerisi olmasa da olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de bu asamaya gelisimiz zaman aldi. Çok sorgulariz esimle bu konulari. En dogrusu olarak bunu gördük.

      Sil
  11. İşte budur.Çocuklarımız için üzüldüm doğrusu.Kaç yöne doğru çekiştiriliyorlar.Aslında doğru ve yapılacaklar belli.Örnek olma açısından çok güzel bir paylaşımdı.Sevgiler Derya.

    YanıtlaSil
  12. harika bir paylaşım olmuş gerçekten, bir o kadar da faydalı.. elinize sağlık <3

    YanıtlaSil
  13. Vay beeee. Biz de kendimizi parçalayıp duralım. İyi niyetli olduğumuzu düşünelim. Benim ülkeme yakışmayan şeyler yaşıyoruz. Ahhhhhhh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tigrisçim herkes ayni degil belki ama tepkiler bile orada su an yasananlar gibi degil.

      Sil
  14. Maasallah, orda bu sıralar biraz da ihtiyaç çocuklara birlikte yaşamaya öğretmek. sanırım gecen sene haberlerde görmüştüm mülteci çocuklardan bir kaçını yerli çocuklar döverek hastanelik etmişler o sıra mülteci çocuklar bir sure okula gitmesin çağrısı yapıldığını yazıyordu haberde. Düşünün aileler evlerde Nasıl yorumlar yapıp ne konuşuyorlarsa artık. Çocuklar da etkileniyorlar evdeki sohbetlerden. Haber dinlerken bile çocukların yanında dikkatli olmak gerekir. Biz Dikkat etmezsek bu görev okullara düşüyor işte. En son cumhurbaşkanlığı secimlerinde fpö lü adayın ucu ucuna kaybettiğini hatırladıkça Avusturya'nın da Bu konuda kötüye gittiği aşikar. İns yeni nesil dışa acık olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediginiz olayi duymadim belki baska bir eyalette olmustur. Biz cok sükür cevremizde kötü bir davranis görmedik. Ancak evet halk çok rahatsiz mülteci olayindan ve tabii evlerden direk çocuklara yansiyor. Secimler iptal edildi tekrar oy verecegiz bu arada.

      Sil
    2. Evet duydum secımlerı, hayırlısı bakalım ıns herkes ıcın, bırlıkte yasama kulturunu zedelemeyecek olan adaylar kazanır. Bılırsınız böyle haberlerı pek goz onune sokmaz batı medyası. aslında böyle haberlerın yaygınlaşması bır taraftan da kutuplaşmayı da getırır. bu tarz haberlerde faıllerın ait olduğu mıllıyetı bıle yazmamak gerekır. Abu Dhabıde de cevre ulkelerdne gelen cok fazla farklı milletten ve sıyası görüşten ınsan vardı. Okullarda artık çocuklar sen sucusun sen bucusun gıbı cıddı cıddı çocukları gruplaştıran tartışmalar olduğunu duyuyorduk arkadaşlardan. Farklı kokenlerın, dıllerın ve dınlerın bırarada olduğu bır yerde yasıyorsanız evde haber dınlerken bıle dıkkat etmenız gerek. Bız yetıskınız sevmesek de karsı tarafa nasıl davranmayacağımızı bılırız ama çocuklar daha duygusal hareket ederler bır yetıskın gıbı kontrollü olmaza her zaman. Bu yüzden çocuklara karsı bu konularda daha hassas olmalıyız.

      Sil
    3. Tabii ki katiliyorum her ülkede olmamasi gerekenler yasaniyor. Ben gördügüm iyi bir olayi veya kötü bir olayi tek olarak degerlendiriyorum. Ne herkes iyi ne herkes kötü diyebilirim. Ben cok uzun zamandir buradayim ve sükrediyorum su ana kadar iyi bir hayatimiz oldu. Tabii yasadiginiz ülkeye uyumunuz da önemli. Avrupanin etinden sütünden yararlanip hala avrupali söyle kötüdür böyle kötüdür diyen çok insan var. Sonuçta bu bir seçim. Kimse kimseyi begenmedigi bir ülkede yasasin diye zorlayamaz. Kendi ülkenizde kötü olaylar yasamak bence daha kötü cünkü orasi zaten vataninizdir gidecek baska yeriniz yoktur. Baskasinin da begenmiyorsan git demeye hakki yoktur. Ben kendi ailem adina cocuklarimizi her dine her irka saygili ve sevgi dolu bireyler olarak yetistirdigimizi söyleyebilirim. Sevgiler.

      Sil
  15. Bana o kadar tanıdık geldi ki bir an kendi okul hayatım gözümün önünden eçti ;))

    Çocuklarınıza İnsanlık öğretmeniz bence en güzeli, hangi din, mezhep, ırk olursa olsun eşit ve adil davranmak zaten çocukların yaratılışında mevcut. Onları bozan güvendikleri büyükler. O kötü, bu tüh kaka diye diye uzaklaştırıyoruz. Maalesef bu Türkiye' de gittikçe kindar nesillerin oluşmasına yol açıyor. Bu kötü günlerimizde artık özümüze, içimizdeki çocuğa geri dönüp neyin önemli olduğunun farkına varalım...

    Güzel günleri umut ederek, yazın için teşekkür ediyorum...

    Sevgiler 💝

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkür ederim canim. Insan olmayi unuttuk çoktan bunun özünü hatirladigimizda ancak herkes heryerde mutlu olabilir.

      Sil
  16. Ne kadar güzel çocukların ayrım yapmadan birbirini sevmeyi öğrenmesi. Çok güzel bir etkinlik olmuş. Takdir ettim gerçekten 👏 Boşuna dememişler "Ağaç yaşken eğilir" diye :)
    Sevgiler ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canim çocuklar bir arada uyumlu yasamayi ögrenirse mutlu yarinlardan söz edebiliriz.

      Sil
  17. Çocuklarımıza " önce insan " kavramını öğretebilirsek bu dünya daha güzel ve yaşanılır bir hale gelebilir. Biz yetişkinler çocuklarımıza bu anlamda iyi örnek olmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklisiniz kader hanim. Aslinda isin özü önce insan olmak.

      Sil
  18. Cocuk çocukluğunu sonuna kadar yasayabilmelidir ve bütün çocuklar eşittir. Sanırım bunu öğrendikleri vakit büyüdüklerinde de ayrımcı olmazlar. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilüfercim keske her çocuk esit sartlarda büyüyebilse.

      Sil
  19. çok hüzel bir paylaşım olmuş marş ise anlam ve içerik bakımdan değer taşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim. Marsin sözleri çok güzel evet özellikle paylasmak istedim.

      Sil
  20. Şu sistemin yarısı bizde olsaydı... Malesef çocuklar birleştirilmeye değil, kutuplaştırılmaya çalışılıyor. Eğitim sistemimizin hali içler acısı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kutuplasma en büyük tehlike. Ben zaman zaman okullardan davet aliyor ve katilip elimden geleni yapiyorum. Bu anilarimi da paylasacagim yakinda.

      Sil
  21. Bir islam devleti, bir müslüman toplum olarak bizim öncülük etmemiz gereken şeyleri yabancılardan görüyoruz da yine de kendimize çeki düzen veremiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  22. İlk önce insan olmayı öğretebilirsek çocuklarımıza ne mutlu bize..

    Sevgiler, şimdiden bayramınızı kutluyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de bayraminiz kutlu olsun. En önemli sey insan olabilmeyi ögrenmek.

      Sil
  23. Eğitim sistemimiz hiçbir zaman bu bütünleştiriciliği yakalayamayacak sanırım..

    YanıtlaSil
  24. Güzel, yerinde , faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Hayattan daha öğreneceğimiz çok şey var. Ve tabii örnek almamız gereken de...

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
  25. Benim ülkemde de böyle bir eğitim sistemi olsa keşke diye düşünmeden edemedim.Çocukların ruhsal olarak sağlıklı yetişmeleri çok önemli.Dilerim biz de ötekileştirilmediğimiz günleri ölmeden görürürüz :)

    YanıtlaSil
  26. Kutlamaları bir tema üzerine oturtarak hem eğlenceli hem de faydalı hale getirmek ne güzel bir şey. Kutlamaların şatafattan uzak ve anlamlı olması bence marşın sözlerine de yansımış. Bu anlayışı gösteriş amaçlı değil de bütünüyle benimsediklerini gösteriyor. Çok takdir ettim gerçekten, darısı başımıza. Güzel bir söz var "Sen insana ulaşmadan Allah'ı nasıl arıyorsun?" diye. Bu anlamda, orada benimsendiği gibi önce insan olmak, insana ulaşmak, sevmek, saygı duymak gerek. Gerçekten çok faydalı, yol gösterici bir paylaşım, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  27. Bravo Tebrikler. Umarım yakın gelecekte her okulda görebiliriz.

    YanıtlaSil
  28. Bizde kreslerden başlayan bir kutlama furyası var. Aileler, öğretmenler, çocuklar hepsi ayrı baskı altına giriyor. Ben hiç yaşamadım ama yakinlarimdan gördüğüm bu... Okulun marşı basit ve çok anlamli. Ağacı yaşken eğmeli. Bizdeki durumu bilip imrenmemek elde değil.

    YanıtlaSil
  29. Bizde kreslerden başlayan bir kutlama furyası var. Aileler, öğretmenler, çocuklar hepsi ayrı baskı altına giriyor. Ben hiç yaşamadım ama yakinlarimdan gördüğüm bu... Okulun marşı basit ve çok anlamli. Ağacı yaşken eğmeli. Bizdeki durumu bilip imrenmemek elde değil.

    YanıtlaSil
  30. Ne güzel bir anlatım olmuş derya =) Keşke çocuklarımıza dünyadaki en önemli şeyin birbirimizi sevmek olduğunu öğretebilsek. O zaman herşey ne kadar güzel olurdu. Sevgilerimle ♥♥

    YanıtlaSil
  31. Ne güzel yaa. Umarım ben de oğlumun ilerde böyle bir eğitim hayatı yaşamasını sağlayabilirim.

    YanıtlaSil
  32. Okulun marşı ne güzelmiş . Çok anlamlı

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski