Sosyal Medyanın Farklı Bir Yönü

sosyal medyada felaket tellalığı


Sosyal medyanın bağımlılık yarattığı ile ilgili hep yazılıp çizilir. Bu doğru da bir tespittir. Bazı insanlar bağımlılığın da ötesinde adeta instagram, twitter, facebook gibi ortamlarda sanal bir hayat sürüyormuş gibiler. 
Ben sosyal medyanın bağımlılık harici dikkatimi çeken ve beni de zaman zaman etkileyen bir yönünden bahsetmek istiyorum. İnsanı mutsuz etme yönünden. Sabah uyanıp elimize telefonu tableti alıyoruz ve inanılmaz bir saldırı ile karşı karşıya kalıyoruz. Dünyada olan savaşlar, açlık, felaketler, terör. Hatta artık öyle bir hal aldı ki bu durum twitter' a biri burada katliam oluyor diye yazsa bir anda milyonlarca mesaj yağıyor insanlar yorumlar yapıyor bu konuyla meşgul oluyorlar. Yani neredeyse bomba düşen bir yerden yayın yapıp bakın şu anda üzerime bomba düşüyor denilecek. Bütün bunlara maruz kalmak bizi hem karamsar bir ruh haline itiyor, hem de adeta olanlardan kendimizi sorumlu hissetmemize neden oluyor. Ben kendimden de biliyorum etrafımda olup biten felaketler beni hem mutsuz ediyor hem de elimden bir şey gelmediği için suçluluk duyuyorum. Daha genç ve tecrübesiz insanların maruz kaldığı psikolojik baskıyı düşünmek bile istemiyorum. 

Ne Kadar Sosyal Medya ?

Şimdi bu yazdıklarına iki karşı çıkma nedeniniz olabilir. Haber alma özgürlüğü olmalı her şeyi bilmeli öğrenmeliyiz diyeceksiniz. Haklısınız da tabii ki yaşanan felaketler olmamış gibi yapalım da demiyorum ama hepsi acaba gerçek mi? Artık her kesimden, her düşünceden insan sosyal medya ile haşır neşir. İsteyen yalan da gerçek de olsa istediğini yazıyor. Bunun doğruluğunu nasıl kontrol edeceğiz? Şurada çatışma var diye bir haberin yorum kısmına ben şu anda çatışma yerden yazıyorum şunlar bunlar oluyor diye yazılınca doğruluğunu tespit etme imkanımız yok. Ama etkileniyoruz manevi olarak.
İkinci bir nokta da kötü olaylar hep oldu, hep oluyor ve ne yazık ki hep olacak. Sadece geçmişte sosyal medya diye bir şey olmadığı için bu kadar iç içe değildik.
Şimdi bu durumda ne yapalım? Kötü olayları yaratanların biz olmadığını unutmayıp kendimize haksızlık etmeyelim herşeyden önce. Hayatımızda o anda iyi ve güzel şeyler oluyorsa, bu çok çalıştığımız ve hakettiğimiz için oluyor kendimize zehir etmeyelim. Bir de arada bir şalteri kapatıp beynimizi ve ruhumuzu dinlendirelim. Bu tavsiyeleri kendime de veriyorum aynı zamanda.

16 Yorumlar

Yorumlara link eklemeyiniz tıklanabilir link olan yorumlar yayınlanmaz. Please don' t add your links at the comments they will not published.

  1. Ben sosyal medyanın haber alma yönünü seviyorum. Çünkü artık tvlere güvenmiyorum. Haberleri alırken, doğruluğuna güvendiğim insanlara yöneliyorum tabiki...Dediğin gibi çok farklı mesajlar gelebiliyor olaylar hakkında. Ama mantığımızı kullanarak doğruları tahmin edebiliriz gibime geliyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o konuda haklisin
      Ben bazen çok etkisi altinda kaliyorum olaylarin. Biraz kontrol altina almak en iyisi.

      Sil
  2. Dogru ve yanlis birbirine karisiyor bazen imsan izlemeden okumadan yorumlara bakarak yorum yapıyor kimsenin sorgulamadan hareket etmemesi gerekiyo bence hersey dahada çığ haline geliyor.psikolojisi bozuk bir toplum oluyoruz:( makyajlailgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili makyajla ilgili çok haklisin. Saldiri halinde gelen degisik olaylar ve fikirler psikolojimizi bozdu.

      Sil
  3. Çok haklısınız; ama ben de sosyal medyadan haber alma hürriyetimi olsun koruyabilmek için beni mutsuzluğa ve umutsuzluğa itse de takip etmeyi bırakmıyorum. Sosyal medya da olmasa memleketimizin yangın yerine döndüğünden bihaber, uyuşturulmuşçasına sahte bir mutlulukla yaşayacağımızı az çok tahmin edebiliyorum ve kendi adıma bunu istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kalemderi tabii ki haberimiz olsun neler olduğunu bilelm ancak kendimizi mutsuzluğa itmemek adına aradaşalteri kapatmak en azından kendi adıma söyeyeyim iyi geliyor.

      Sil
  4. ben bu dediğin haber türü yazıları hiç okumuyom. haber türünden yalıttım kendimi. ancak üstüme bomba düşerse haberdar olabilirim :)

    YanıtlaSil
  5. Çok alemsin deeptoncum. Ben bakıp moralimi bozuyorum deli miyim neyim?

    YanıtlaSil
  6. Sosyal medya haberleri BENCE yüzde yetmişi hatta daha fazlası abartı ve uydurma. Evet talip edip mantığımızı kullanalım ama insanda bir süre sonra mantıkta kalmıyor çünkü karşı taraf amacına ulaşmış oluyor bizlerin umudu kalmamış psikolojisi bozulmuş ve sanki her yer mayınlı gibi düşünen insanlara çeviriyor ne yazık ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen anlatmak istedigimi çok iyi anlamissiniz. Psikolojimizi bozmakla da baskalarina bir yararimiz dokunmuyor.

      Sil
  7. Sosyal Medya olsun tv ve diğer haber alma araçları olsun ortaya bir haber çıktığında dostluğunu arastirmak lazım. Ama insan kötü bir haber görünce insanın psikolojisi bozuluyor. Mesela ben geçen sultanahmet patlamasinda o resimleri gördüm bittim ya bir de olay her zaman gittiğim bir yerde oldu. Çok üzüldüm o gün . Otomatikmen insan kendisini suçlu hissediyor bir şey yapamama duygusu çok üzüyor.

    YanıtlaSil
  8. Bir haber aldığımızda sosyal Medya veya diğer haber alma araçlarından o haberi araştırmaliyiz. Kötü haber alınca insanın psikolojisi bozuluyor maalesef. Biz bir şey yapamıyoruz duygusu da insanı bitiriyor. Geçen istanbulda yaşanan patlama psikolojimi çok kötü bozdu. Olayın bir de her gün gittiğimde yerde olması da daha çok üzdü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa bey çok haklisiniz iste ben de sürekli bu haberleri gördükce bütün gün üstünde düsünüyorum. Yok sayalim demiyorum olanlari ama bazen fazla geliyor.

      Sil
  9. Doğru düşünüyorsunuz haklısınız efendim. Bazen o ağırlıktan insan kendine zarar verebilir.

    YanıtlaSil
  10. ki bu çağın hastalığıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz severek kullanıyoruz. Hastalık ya da değil zamanımızın bir gerçeği. Uzak durmak çok kolay olmuyor.

      Sil
Daha yeni Daha eski