Sakizli Çörek

İstanbul'da çocukluğumdan beri yılbaşı akşamları İnci ya da Burç pastanesinden sakızı çörek alınır, arkasına para saklanırdı. Yerken bu parayı bulan uğur parası olarak tüm yıl saklardı.
Avusturya' ya geldiğimde bin bir çeşit pasta var, üzümlü çörek var tatlı tuzlu hamur işleri var sakızı çörek yok. İlk yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşayınca, tarif arayışına girdim. Ve o gün bugündür yıllardır kendi çöreğimi kendim yaparım. İşte size benden bir Beyoğlu usulü sakızlı çörek tarifi.

Malzemeler:
125 gr tereyağı
Yaş maya
Bir nescafe fincanı süt
Un
Bir nescafe fincanı şeker
Bir tatlı kaşığı mahlep
Bir tatlı kaşığı sakız (havanda dövülecek)
3yumurta
Açıklanmış badem
Çörekotu
tuz

Sütü ısıtıp içinde mayayı eritin, sırayla un, şeker, tuz, yumurta, maya, mahlep ve sakızı ekleyip iyice yoğurun. 2saat bekletip tekrar yoğurun, şekil verip üstüne yumurta sarısı sürün (beyazını hamurun içine ekleyebilirsiniz) bademleri ve çörek otunu serpip 2 saat kadar daha bekletin. 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Hamurun kıvamı ekmek hamurundan daha yumuşak olmalı.

34 yorum:

  1. Hem mahlep, hem sakız, harika bir tadı vardır, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor gerçekten de tesekkür ederim.

      Sil
  2. Damla sakızı ve çörek. Merak ettim doğrusu:)))

    YanıtlaSil
  3. Denemekte fayda var siz malzeme zorlugu cekmiyorsunuz ben ya istambul ya yunanistandan siparis ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten güzel bir tat:) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. mmmmm...kokusu buraya kadar geldi, ellerinize sağlık.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir tarif gerçkten çok da lezzetlidir elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim evet lezzetli oluyor ben çok usta bir ahçi sayilmam ama tarif süper.

      Sil
  7. ahhh ahhh İnci nin sakızlı yılbaşı çöreğini rahmetli kayınvalidem alırdı. Yeni yıl sofrasında evde kaç kişi varsa ve birde eve olacak şekilde dilimlenirdi. Seçilen dilimde para kime cıkarsa o tüm yıl şanslı olurdu. Ben şimdilerde hala bu adeti yapıyorum. Burada yapan bir pastane var. Ama gelecek yıl kısmet olursa kendi çöreğimi kendim yapacağım. Sevgiler. Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda çok basit de istanbul da hersey hazir olu nca insan gerek duymuyor. Ben avusturyada yufkayi bile kendim açiyorum.

      Sil
  8. Tadını çok merak ettim. ilk fırsatta deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim sakiz eskiden daha sik kullanilirdi. Çok ssevdigim bir tattir.

      Sil
  9. Ooo güzel tarif, ellerine sağlık canım, sevgiler, mutlu yıllar. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkür ederim. Mutlu yillar.

      Sil
  10. elinize sağlık, lezzetli olduğu çok belli))

    YanıtlaSil
  11. Elinize sağlık, görüntü şahane (:

    YanıtlaSil
  12. Ben de Beyoğlu Tünel'de büyüdüm, hala da ordayım :)) Güzel bir ortak nokta bence. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Tabii ki orda dogup yasayanlar oralarin büyüsünü Bilir.

      Sil
  13. Benimde ozledigim lezzetlerden.. En kisa surede tarifinizi denicem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman çok seversiniz Filiz hanım. Sevgiler.

      Sil
  14. para saklama anısı ne güzelmiş yaa. paskalya alışkanlıklarına benziyooo :)

    YanıtlaSil
  15. Harika gözüküyor ellerine sağlık. Kesin deneyecegim😊

    YanıtlaSil
  16. Onun kokusu en çok da çocukluğun güzel günlerine götürür insanı Deryacımmmm

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık.
    Denemek isterim bu tarifi. .
    Güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  18. Offff çok güzel görünüyor Derya'cımm ellerine sağlık. Vallahi nefis görünüyor. Bence sen bir de Derya'lı mutfaklar diye 3. Bloğu açmalısın =). Ben bunu yaparım, izin verirsen de bloğum da paylaşırım =).

    YanıtlaSil
  19. Tarif için teşekkürler. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Sakızlı dondurma ve kurabiye yapmıştım ama bunu da denemeli. Mis gibi kokmuştur:)))

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.