MİM Kadınlar İçin Mim




Sevgili blogger arkadaşlarım +Gamze S ve +Miras Erist ve +Kore Fenomeni beni bu özel konuya mimlemişler. Başka henüz okumadığım mimleyen arkadaşlar varsa onlar adına da yazıyorum. Çok teşekkür ediyor ve konunun blog yazsın yazmasın tüm kadınların tepki vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
Ben 70li, 80li, 90lı yıllarda Türkiye'de çocukluğumu, genç kızlığımı ve genç kadınlığımı yaşarken aklımıza kazınan en önemli bilgiler: Yolda başın eğik gez erkeklerin gözüne bakma, ne giydiğine nasıl davrandığına dikkat et gibi konulardı. Çok yetenekli olduğum ve sürdürmek istediğim halde tiyatroya devam edemedim çünkü provalar geç saate uzuyordu sokaklar genç bir kız için güvensizdi. Okumak için başka bir ile gitmek güvensizdi. Minibüse yalnız ve geç saatte binmek güvensizdi v.s v.s.
2016 Türkiyesi' nde ve benim bunları yaşamamın üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen ne değişti? Belki kadınlar özgürlükleri adına savaş verip birçok şey elde ettiler ancak bu hala onları her saniye, her gün sokaklarda can güvenliği içinde olmasını, aile içi ve dışında şiddete ve küçümsenmeye maruz kalmasını engellemedi. Dünyada kadınlar atomun içindeki bilinmeyen element, yeni ilaçlar, yeni kariyerler peşinde koşarken neden Türk kadınları can güvenlikleri ve özgürlükleri için korkarak yaşamak zorunda? Bu utanç verici toplum ayıbı ne zaman son bulacak? Anneler çocuklarını iyi yetiştirsin de, babalar ne zaman oğullarına örnek bir erkek modeli olup bu davranışların canice ve sapıkça olduğunu öğretecek?
Yıllardır Avrupa'da yaşıyorum. İnanın o kadar kendimi kasarak yaşamışım ki, burada kadın ya da erkek değil; özgür bir insan olarak yaşadığımı anlamam birkaç yıl sürdü. Oh be dedim yani...
Günümüzde isterdim ki hiç bir kadın başı önde gezmek zorunda kalmasın. Beyinleri pantolonlarının orta yerinde olan erkekler başını önüne eğsin utanması gereken onlar..
Bilemiyorum bugünün ülke koşullarında sesinizi ne kadar duyurabilir ne kadar yanıt bulursunuz, sokaklara dökülüp tepki verebilirmisiniz. Ama bu sapıklık bir son bulmalı artık.
Ben tüm kadın ve hatta erkek bloggerları bu olaylara tepkilerini göstermeleri için davet ediyorum.

27 Yorumlar

Yorumlara link eklemeyiniz tıklanabilir link olan yorumlar yayınlanmaz. Please don' t add your links at the comments they will not published.

  1. güzel bir paylaşım olmuş sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Malesef hiç birşey değişmedi Türkiye'de. Kadının sokağa çıkma hakkı yok. Tecavüz için en medeni kadınlar bile 'olay kötü AMA o saatte dışarı çıkmasaymış' diyorlar. Bu ülkede kadın olmak giderek zorlaşiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hemcinslerimizin düşmanlığı da ayrı bir konu tabii.

      Sil
  3. Çok yerinde yazı olmuş,katıldığın için teşekkür ederim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda kimse sessiz kalmamalı dye düşünüyorum kadın ya da erkek farketmez.

      Sil
  4. Kadın sorunlarına çok güzel değinmişsin ve davetin çok yerinde. Kadın kimliğinin kabullenilişindeki problem çok büyük. Ve ilginçtir kadın da kadına destek olmaz, o da kınar, o da dışlar toplumda. Çok örneğine şahit oluyoruz her gün... Dişil enerjiyle barışması gerekiyor bu fazlasıyla eril toplumun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de kendileri yapamadıkları şeylerin acısını yapabilen kadınlardan çıkarma duygusudur ama hastalıklı bir durum tabii.

      Sil
  5. Bir tırnak ölçüsü kadar değişmediği gibi bu eziyetin sahiplerine aferin diyen bir sistemin de içerisine düşmüş olmak acıyı ikiye katlıyor:((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Hatice hanımcığım bir de haklı çıkarılıyorlar.

      Sil
  6. O kadar üzülüyorum ki Son yaşanılanlara. Nasıl bir millet olduk böyle. Bırak kadına kediye hayvana bile tecavüz ediliyor . İnsan denmemez ki bunlara. Kimsenin kimseyi incitmeye bile hakkı yokken. Nasıl duracak bunlar, nasıl durdurulacak. Hala etrafta geziyorlar utanmadan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim gibi normal insanların anlayamayacağı durumlar...

      Sil
  7. Çocuklarımızı kız ya da erkek olarak değil de önce insan olarak yetiştirmeliyiz. Onlara sen kızsın ya da erkeksin yerine " insan " olduğu bilincini aşılamalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Kader hanım maalesef birçok ebeveyn hala bilinçsiz bu konuda.

      Sil
  8. yazını telefondan okuyup nedense yorumlayamamıştım.. Kesinlikle haklısın en yakın zamanda bu mimi yapmak istesem de sanırım katılacak vakit bulamayacağım için üzgünüm .. Yinede deneyeceğim :) elinize sağlık... Ne yazık kı acı gerçeklerimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben özellikle isimle mim yapmadım bu konuda herkes fikrini belirtebsin istedim. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Malesef hiçbir şey değişmedi Türkiye'de.
    21 yaşında olmama rağmen ailem hala bir şey olur,git haberleri oku, şunu öldürmüşler, buna tecavüz etmişler diye gece dışarı çıkmama karışır,korkar hatta çoğu zaman izin vermez.Türkiye'de adının adı,hakkı,özgürlüğü yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde bulunduğumuz çağda utanılacak bir durum.

      Sil
  10. Kadınlar için yaşam zor Türkiye'de. Bu cümle bile o kadar acı ve utanç verici ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan olarak düşünülmeli artık ama ne yazık ki bu düşüceden gittikçe uzaklaşılıyor.

      Sil
  11. 70'li 80'li ve 90'lı yılları bilmiyorum ama o zamandan beri hiç bir şey değişmedi diyebilirim.

    Bir toplumun gelişmesinde kadına verilen değer çok önemlidir. Atatürk bunu o zaman ki yıllarda görmüş ve kadına seçme ve seçilme hakkı vermiş.

    Fakat şimdi bazı yöneticilerin elinde olsa kadına verilen seçme ve seçilme hakkını geri alır.

    Rengi,dini,dili, ırkı her ne olursa olsun kadınlar benim için çok önemlidir. Bu konularda benim de yazılarım var.

    Sırf bu tecavüzcü şerefsiz sapıklar yüzünden idam cezasının gelmesini istiyorum. Güzel bir konuydu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir erkek bu konuya yorum yazınca çok mutlu oluyorum. Ben kadın olduğum için isteğim ve yeteneğim olduğu halde birçok imkanı kaçırdım. Ben o bilmediğiniz dönemleri yaşadım bir asır gibi geliyor. Hala aynı şeylerin yaşanıyor olması üzücü. Bir Avrupa ülkesine geldikten sonra insan olarak kabul görüp böyle de yaşanılabileceğini görmüş oldum.

      Sil
  12. Yıllardır her şey aynı, ben bir delikanlı annesi olarak oğlumu bu konuda sürekli işlerim. Bu gibi olayların kökünün kazınmasının aslında tek bir çaresi var, o da gece geç saatlerde daha fazla sayıda kadının sokaklarda olması, bizler ne kadar kendimizi kısıtlarsak bu olaylar o kadar çok artar diye düşünüyorum.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  13. Evet, değişen bir şey yok. Büyük şehirlerde, zengin muhitlerde biraz serbestlik var gibi görünüyor ama Türkiye genelini düşünürsek kalıplar aynı. Sokakta gülme, doğru giyin, doğru yürü, ağır ol, cama çıkma, aman laf gelmesin... Küçükken yere göğe sığdıramadığımız kızlarımız büyüyünce, boyunlarına kurallardan bir boyunduruk geçiriveriyoruz... Yazdıklarım tespitten öteye gidemiyor maalesef...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski